Asigurari LOCUINTE

Fransiza

Fransiza este partea din dauna pe care o palteste clientul. Vorbim de fransiza procentuala sau fransiza fixa. In general, fransiza procentuala, se aplica la daune totale (de exemplu avem o fransiza de 10% din valoare asigurata pe o anumita polita pentru riscul de dauna totala; clientului i se despagubeste, in caz de dauna totala, mai putin cu 10% din suma asigurata). Fransiza fixa are relevanta pentru daunele partiale (de exemplu, pe o polita avem fransiza de 100 euro pe eveniment; asta inseamna ca la fiecare dauna clientul suporta prima suta de euro din reparatie).

De ce sa inchei polita de asigurare cu fransiza? Ei bine, anumite societati au introdus obligativitate in ceea ce priveste fransizele, in special pentru cele procentuale legate de daune totale. In functie de anul constructiei, anumite societati introduc obligativitate in ceea ce priveste fransizele – avem fransiza la cutremur de 1 sau 2 procente din suma asigurata, de exemplu. Regulile difera de la societate la societate. Un alt motiv pentru care vreau sa inchei polita cu fransiza este ca aceste polite sunt mai ieftine decat cele fara.

La asigurarile de locuinte fransizele pot fi selectate pe diverse tipuri de riscuri – de exemplu, polita poate fi incheiata fara fransiza si doar la raspundere civila sau la riscul de apa de conducta si refulare sa am fransiza respectiva.