Definire termeni

Accident
eveniment subit, datorat unei cauze violente si exterioare, care a cauzat vatamarea corporala, decesul sau invaliditatea Asiguratului, cum ar fi (inclusiv dar fara a se limita la) explozia, lovirea, inteparea, taierea, alunecarea, caderea, atacul din partea altei persoane sau a unui animal, trasnetul, actiunea curentului electric, arsura, degerarea, inecul, intoxicarea acuta, asfixierea din cauze subite, precum si cel provocat de functionarea si folosirea masinilor, aparatelor, instrumentelor, sculelor.

Alunecare de teren
deplasare lina a terenului, fara a intampina rezistenta, in urma unor miscari tectonice sau a eroziunii naturale, determinata de cauze naturale.

Anexe - (referitor la asigurarile de locuinte)
totalitatea incaperilor accesorii ale Locuintei asiguratului, utilizate in folosul indirect al omului.

Apa de conducta
apa scursa din instalatiile de apa in urma unor avarii accidentale la acestea. Prin instalatii de apa se inteleg urmatoarele: conducte de alimentare cu apa, dotari legate de reteaua de conducte (obiecte sanitare, armaturi etc.), instalatii de incalzire cu apa calda sau abur si instalatii de stingere automata a incendiilor.

Asigurat
persoana nominalizata/denumita in Polita, care are un contract de asigurare incheiat cu Asiguratorul.

Asigurator
Societatea Comerciala de Asigurare care ofera respectivul produs de asigurare.

Autovehicul
vehiculul destinat transportului terestru, cu exceptia celui care circula pe sine, echipat cu motor de propulsie, care se deplaseaza prin mijloace proprii si conform legii, este supus inmatricularii. Intr-un anumit context, termenul "autovehicul" se poate referi si la "remorca" sau "semiremorca" daca acestea fac obiectul asigurarii.

Avalansa de zapada
masa de zapada care se desprinde de pe coasta unui munte si aluneca la vale.

Avariere
deteriorare fizica; termenul se extinde pentru a include si distrugerea si pierderea.

Avarii accidentale
avarieri/distrugeri/pierderi ale unui bun, ce se produc brusc si neprevazut, prin natura bunului in cauza.

Beneficiar
persoana careia ii este platita despagubirea in cazul producerii unui eveniment asigurat.

Bunuri (referitor la asigurarea de locuinta)
Locuinta si bunurile continut cuprinse in asigurare.

Cadere de corpuri
caderea accidentala, pe/in Bunuri a unor corpuri, cu conditia ca acestea sa nu fie:
a) parti ale Bunului,
b) dispozitive explozive sau pirotehnice.

Carbonizare
descompunere termica in lipsa oxigenului din aer si/sau in prezenta unei cantitati insuficiente de oxigen.

Cheia potrivita
o cheie falsa, contrafacuta, sau orice alt instrument, cu ajutorul caruia se poate actiona asupra mecanismului de deschidere fara a fi distrus sau degradat.

Cheltuieli suplimentare - (referitor la asigurarea de locuinte)
a) cheltuieli dovedite cu acte, efectuate ca urmare a producerii unui eveniment asigurat, cu privire la:
a.1) interventia pompierilor pentru stingerea incendiilor, in cazul in care Asiguratul este obligat conform legii, la plata acestora,
a.2) curatarea locului ca urmare a producerii evenimentelor asigurate, expertizarea daunei, toate acestea facute cu acordul Asiguratorului,
a.3) proiectare (costul proiectului pentru refacerea Bunului, pe baza de facturi emise de proiectant),
a.4) cheltuieli facute pentru limitarea daunei,
a.5) demolarea, dezmembrarea sau mutarea in alt loc a Bunului daca, in urma producerii evenimentului asigurat, folosirea acesteia a devenit imposibila;

b) cheltuielile de demolare ori de schimbare a amplasamentului Bunului in cazurile in care, producerea unui eveniment asigurat este iminenta (daca aceasta situatie este atestata de catre autoritatile locale)

Chetuieli medicale de urgenta
costurile ocazionate de aplicarea tratamentului curativ pentru calmarea durerilor acute, ambulatoriu sau prin spitalizare.

Continut - (referitor la asigurarea de locuinte)
bunuri, altele decat constructii, situate in interiorul sau in exteriorul Locuintei, in spatiu inchis ori deschis, fixate pe constructie sau pe peretii acesteia ori amplasate in exteriorul constructiei dar in perimetrul asigurat; in aplicarea definitiei:
a) continutul rezervoarelor este considerat continut;
b) sunt considerate, de asemenea, continut si: centrala termica de apartament; boilerele; antena de satelit individuala plus anexele acesteia – LNA (Line-Noisse Amplifier), LNB (Line-Noisse Blocker), motor, receiver, cabluri, suport de fixare a parabolei, telecomanda etc; antena cu dipol individuala (plus cablu etc); cutia postala; tomberoane si alte asemenea recipiente pentru depozitarea gunoiului.

Conditii contractuale
Conditiile de asigurare, care fac parte integranta din Polita.

Constructie
structura creata de om, fixa, finalizata, destinata unui scop anume; sunt considerate ca facand parte din constructie, daca sunt amplasate pe/in constructie sau in perimetrul asigurat, urmatoarele:
a) conducte de alimentare cu apa, gaze si alte fluide necesare functionarii utilitatilor constructiei;
b) conducte de canalizare, obiecte sanitare; instalatia electrica a constructiei;
c) materialele de placare fixate pe pereti, pardoseala, tavan; tavanele false; corpurile de iluminat inglobate in constructie, caloriferele, usile si tocurile usilor, ferestrele si tocurile acestora, scarile (interioare, exterioare); cosurile de fum.

Contractant
persoana care incheie contractul de asigurare pentru Asigurat si se obliga sa plateasca prima de asigurare; termenul se poate extinde dupa cum urmeaza:
a) in cazul Contractantului persoana juridica:
a.1) prepusi si reprezentantii Contractantului, in timp ce actioneaza in aceasta calitate,
a.2) persoanele pentru care Contractantul este obligat sa raspunda potrivit legii;

b) in cazul Contractantului persoana fizica:
b.1) persoanele pentru care Contractantul este obligat sa raspunda potrivit legii,
b.2) sotul (sotia), copii minori, persoanele aflate in intretinerea Contractantului sau care locuiesc/gospodaresc impreuna cu acesta;

Cutremur de pamant
seism; miscare puternica si brusca, orizontala, verticala sau de torsiune a scoartei terestre, provocata de dislocari subterane, de eruptii vulcanice etc.

Dauna
prejudiciul efectiv suferit de Asigurat in urma producerii evenimentului asigurat; aceasta poate fi:
dauna (paguba) partiala: avarierea bunurilor in asa fel incat acestea se pot reface sau mai pot fi folosite prin repararea partilor componente avariate sau prin inlocuirea, reconditionarea, restaurarea acestora ori pierderea de calitate (deprecierea) a bunurilor ramase dupa producerea evenimentului asigurat si care diminueaza valoarea bunurilor respective.
dauna (paguba) totala: distrugerea sau pierderea in intregime a bunurilor asigurate, sau in asa mod incat refacerea, repararea, inlocuirea, reconditionarea sau restaurarea partilor componente avariate nu mai este posibila, sau costul acestora depaseste valoarea bunului la data producerii evenimentului asigurat, cu exceptia cazurilor de subevaluare.

Detinator - (referitor la asigurarile auto)
persoana fizica sau juridica mentionata in Cartea de Identitate / Certificatul de inmatriculare al Vehiculului.

Degajare de fum/gaze/vapori
efect al unui foc sau al unei temperaturi ridicate produse de foc; provoaca patarea sau alte avarieri.

Dependinte
totalitatea incaperilor accesorii ale Locuintei, utilizate in folosul direct al omului.

Despagubire
valoarea daunei asigurate diminuata cu:
a) orice prime restante (prime cu scadente anterioare acordarii despagubirii) si datorate (cu scadente ulterioare acordarii despagubirii) in baza Politei;
b) orice alte sume, conform Politei;

Dotari optionale - (referitor la asigurarile auto)
echipamente montate pe autovehicul, care sunt prevazute de producatorul autovehiculului, care se monteaza in productia de serie pentru acea marca si model de autovehicul, in functie de gradul de echipare al acestuia.

Dotari suplimentare - (referitor la asigurarile auto)
echipamente montate pe autovehicul, care nu au fost prevazute de producatorul autovehiculului sau care au alte caracteristici decat dotarile optionale, folosite pentru imbunatatirea confortului sau calitatilor autovehiculului (sisteme audio, alarma, car-kit comunicatii, TV, DVD navigator, instalatii de aer conditionat, eleroane, jenti turnate, bull-bar, faruri ceata, trape, antene sau oglinzi etc); din aceasta categorie nu fac parte echipamentele care modifica esential caracteristicile, structura sau destinatia autovehiculului (platforme pentru transport marfuri, furgoane, recipienti cisterna, suprastructuri de inchidere a caroseriei, instalatii frigorifice, dotari specifice autosanitarelor si autolaboratoarelor etc.)

Efractie
inlaturarea violenta a oricaror obiecte sau dispozitive ce se interpun intre faptuitor si bunul ce se urmareste a fi sustras (de exemplu: ruperea, spargerea, demontarea dispozitivelor de inchidere ce sunt de natura sa asigure securitatea bunurilor Asiguratului.

Eveniment asigurat
eveniment declansat de producerea, in perioada asigurata sau in perioada de valabilitate a politei reinnoite, a unui risc asigurat care provoaca sau incepe sa provoace, in perioada asigurata, o dauna asigurata.

Explozie
manifestarea fortei rezultata in urma extinderii bruste a unor gaze sau vapori. Explozia unui rezervor (cazan, conducta s.a.m.d.) poate fi considerata ca atare numai daca peretii acestuia sunt fisurati in asa masura, incat are loc o echilibrare brusca a presiunii din interiorul si din exteriorul rezervorului.

Forta majora
Eveniment imprevizibil si insurmontabil, independent de orice control al partii implicate si care determina imposibilitatea temporara ori definitiva de executare partiala sau totala a obligatiilor contractuale si care constituie sau este de natura unuia sau mai multora dintre evenimentele urmatoare: incendiu, inundatie, explozie, trasnet, cutremur, alunecare de teren, radiatii nucleare, alte catastrofe naturale, epidemii, pandemii.

Fransiza
partea din dauna care ramane in sarcina Asiguratului si care se scade din cuantumul total al daunei.

Furt
a) furt prin efractie, prin acte de talharie sau prin folosirea fara drept a unei chei adevarate daca aceasta a fost obtinuta prin
a.1) furt prin efractie de la adresa mentionata ca fiind in perimetrul asigurat sau
a.2) furt prin act de talharie;

b) urmarile furtului sau tentativei de furt, asa cum a fost acesta precizat la punctual a) de mai sus.

Furtuna
perturbatie atmosferica naturala, manifestata inclusiv prin vant cu viteza cuprinsa intre 90 de km/h si 118 km/h, inclusiv.

Greutatea stratului se zapada/gheata
strat de zapada/gheata de cel putin 50 cm, acumulat in timp de cel mult 24 de ore, care poate determina inzapeziri, rupturi de arbori, prabusire a acoperisurilor, cablurilor electrice sau asemanatoare.

Greva
incetarea organizata a activitatii unei parti importante a angajatilor unei societati in scopul de a impune revendicari de ordin economic sau social.

Grindina
precipitatie atmosferica formata din particule de gheata.

Imbolnavire
contractarea neasteptata a unei boli in timpul perioadei de asigurare, care produce durere sau suferinta fizica persistenta.

Incendiu
a) foc, in stare sa se extinda prin propria putere si cu evolutie necontrolata, care:
a.1) a luat nastere in afara spatiului ce-i este destinat sau
a.2) a luat nastere in locul ce-i este destinat dar a parasit acest loc;

b) carbonizare, parlire, topire si/sau degajare de fum/gaze/vapori, cu sau fara flacara;

Inspectie de risc
procesul prin care un reprezentant al societatii de asigurare identifica starea fizica a unor bunuri care urmeaza a fi asigurate pe baza unui contractului de asigurare.

Inundatie
fenomen natural, care nu este cauzat sau controlat, direct sau indirect, de forta umana, constand in:
a) acoperirea cu un strat de lichid de provenienta naturala, cauzata de:
a.1) revarsarea unor cursuri/acumulari de lichid natural (inclusiv din cauza ruperii digurilor);
a.2) suvoaie, torente;
a.3) patrunderea apei provenita din topirea zapezii sau din ploi in Bunuri fie in urma acumularii acesteia in zone joase, fie in mod direct, de la suprafata;
a.4) iesirea la suprafata terenului a lichidelor de provenienta naturala, acumulate in mod natural in subteran;

b) efectul actiunii mecanice a lichidelor de provenienta naturala sau a obiectelor purtate de acestea;
c) aluviuni;

Locuinta
constructia cu destinatie de locuinta a Asiguratului, alcatuita din camerele de locuit si dependintele legate structural de acestea.

Membrii familiei
persoanele fizice care locuiesc si gospodaresc in mod statornic cu Asiguratul, cu forme legale sau cu consimtamantul Asiguratului.

Parlire
ardere/deformare superificiala provocata de foc sau temperatura ridicata produsa de foc.

Perimetru asigurat - (referitor la asigurarea de locuinta)
suprafata pe care se afla Locuinta, delimitata, dupa caz:
a) conform optiunii Asiguratului, precizata la incheierea Politei sau, in lipsa precizarii
b) conform documentelor din care reiese interesul Asiguratului (proprietatea, dreptul de utilizare, paza juridica, etc);

Perioada asigurata
intervalul de timp inscris in polita de asigurare, in care trebuie sa se petreaca evenimentul asigurat pentru a fi acoperit prin asigurare.

Perioada de asigurare
intervalul de timp dintre ora 00:00 a zilei in care contractul de asigurare intra in vigoare si ora 24:00 a ultimei zile a perioadei pentru care s-a incheiat asigurarea si s-au platit primele de asigurare. Exceptie face polita de asigurare medicala pentru calatorie in strainatate, unde ora de inceput a politei poate sa fie alta decat 00:00, daca data emiterii este aceeasi cu data intrarii in vigoare.

Polita de asigurare
document care atesta existenta contractului de asigurare.

Polita reinnoita
polita care indeplineste, cumulativ, urmatoarele conditii:
a) acopera prin asigurare Bunurile precizate in Polita;
b) este incheiata pentru Asiguratul din Polita;
c) are ca perioada asigurata o perioada imediat anterioara celei din Polita, fara sa existe vreun interval de timp intre aceasta perioada anterioara si perioada asigurata a Politei.

Prabusire de teren
surparea brusca a unei suprafete de teren in urma unei miscari tectonice sau a eroziunii naturale.

Prima de asigurare
suma datorata de Asigurat in schimbul preluarii de catre Asigurator a consecintelor producerii evenimentelor asigurate, in limitele prevazute de conditiile de asigurare.

Repatriere medicala
transportul Asiguratului efectuat in conditii corespunzatoare, din strainatate la spitalul cel mai apropiat de domiciliul sau din Romania care poate oferi tratament adecvat.

Revolta
demonstratii violente in scopul producerii dezordinii, actiuni ilegale si ostile impotriva autoritatilor in scopul de a destabiliza puterea.

Risc
pericol ce poate provoca daune Asiguratului.

Risc asigurat
posibilitatea survenirii unei daune in urma unui eveniment mentionat in Conditiile de Asigurare.

Suma asigurata
suma maxima in limita careia Asiguratorul plateste despagubirea in conformitate cu Conditiile de asigurare.

Terorism
act incluzand (dar fara a se limita la) folosirea fortei sau violentei si/sau a amenintarii cu folosirea acesteia, al oricarei persoane sau grup(uri) de persoane, fie actionand individual fie in numele sau in legatura cu orice organizatie(ii) ori guvern(e), comis in scopuri politice, religioase, ideologice sau similare incluzand intentia de a influenta orice guvern si/sau de a induce frica in public sau in o parte a acestuia.

Tratament curativ
consultatia, ingrijirea acordata de un medic, precum si reteta prescrisa de acesta in scopul vindecarii sau ameliorarii suferintei Asiguratului, in urma producerii unui eveniment asigurat.

Trasnetul
impactul nemijlocit al fulgerului cu bunurile / cladirile asigurate.

Tulburari civile
demonstratii violente care nu se incadreaza in categoria revoltelor dar care iau proportiile unor tulburari sociale si dezvolta o stare de agitatie ce culmina cu actiuni ilegale.

Uragan
perturbatie atmosferica naturala, manifestata inclusiv prin vant cu viteza mai mare de 118 km/h.

Utilizator
persoana fizica sau juridica care foloseste autovehiculul in baza unui contract (leasing, inchiriere, comodat etc.).

Uzura autovehiculului
uzura rezultata ca urmare a utilizarii normale a autovehiculului si care este stabilita in functie de categorie, vechime si starea de intretinere a acestuia, conform grilei fiecarui Asigurator.

Valoare de nou
valoarea de comercializare a autovehiculelor noi la data incheierii asigurarii (stabilita potrivit facturilor, cataloagelor sau listelor de preturi comunicate de producatori).

Valoare de piata
pretul de vanzare / cumparare al bunului asigurat sau al unui bun identic / similar ca marca, model, caracteristici, vechime si stare de intretinere, la momentul incheierii asigurarii, care nu poate fi mai mic decat valoarea stabilita conform metodologiei fiecarui Asigurator.

Valoare reala
valoarea obtinuta prin scaderea uzurii, conform grilei fiecarui Asigurator, din valoarea de nou a autovehiculului.

Vandalism
distrugerea sau deteriorarea intentionata a bunurilor asigurate de catre o persoana sau un grup de persoane, altele decat Asiguratul, membrii familiei acestuia sau prepusi ai acestuia.

Vatamare corporala
afectarea integritatii corporale ca urmare a unui accident si care poate conduce, exclusiv si independent de orice alta cauza sau defect fizic ori infirmitate preexistenta accidentului, la invaliditatea permanenta sau decesul Asiguratului, ori la spitalizarea acestuia.

Vijelie
perturbatie atmosferica naturala, manifestata inclusiv prin vant cu viteza cuprinsa intre 60 de km/h si 90 de km/h, inclusiv.