Siguranta la volan pe vreme rea

Ceva se intampla la nivel global cu vremea pentru ca avem parte din ce in ce mai des de anomalii. Valurile de ger, viscol si zapada din luna martie au facut inceputul primaverii sa semene mai mult cu luna cadourilor.
 
Intr-un context in care astazi sunt 17 grade Celsius iar maine este ger si ploua cu gheata, corpul, dar si mintea in mod subtil, ne sunt afectate de aceste schimbari majore. Coroborata cu vremea capricioasa, predispunerea la accidente este cu siguranta mai mare decat in lunile de iarna cand ne asteptam la vreme rea si inghet.
 
Colaj Recomadari Vreme Rea.png

Ce putem face pentru a micsora riscul de accidente in aceasta perioada?
 
  1. Viteza - Cauza principala a accidentelor. Asigurati-va ca aveti o viteza care sa permita oprirea in conditii de siguranta. Poleiul, gheata, mazga, zapada sunt inamicii controlului asa ca adaptati viteza in functie de stratul ce acopera asfaltul. Mai bine mai tarziu decat niciodata!
  2. Rafalele de vant - Mai ales in camp deschis. Atentie mare la iesirile din sate! O rafala de 70 de km la ora poate destabiliza grav auto, mai ales daca asfaltul este acoperit cu un strat alunecos. Atentie la poduri si la intrarea in paduri sau sate! Vantul puternic poate culca copaci si rupe crengi!
  3. Calmul - si respectul fata de ceilalti este esential! Fiti politicosi si nu depasiti coloanele de masini! Mare atentie in intersectii. Cautati sa folositi drumuri cunoscute si incetiniti in zona trecerilor de pietoni!
  4. Folositi stergatoare de calitate - stergatoarele de proasta calitate au tendinta sa se rupa si sa fie ineficiente pe timp de inghet. Deplasarea este aproape imposibila fara vizibilitate, mai ales pe viscol, lapovita si ninsoare.
  5. Folositi luminile - chiar si pe timp de zi. Daca precipitatiile sunt abundente si vantul puternic, puteti folosi inclusiv proiectoarele si lampa de ceata.
  6. Curatati masina - Faruri, semnalizatoare, parbriz, oglinzi. Este estential sa fiti vazut si sa vi se cunoasca intentiile. Masina ar trebui sa fie curatata de zapada inclusiv pe plafon. Plafonul se incalzeste de la habitaclu, se creeaza un strat alunecos de apa intre plafon si zapada care poate ajunge pe parbriz la o frana brusca. Brusc vizibilitate zero.
  7. Fiti informat - Cautati sa fiti la curent cu starea vremii indiferent unde va deplasati - un drum mai lung sau doar “prin oras”.
  8. Anvelopele de iarna - Amenda este mare nu pentru ca sunt legile aspre, ci pentru ca o masina pe nisnsoare sau inghet fara anvelope de iarna este un pericol public!
 
Si foarte important, PIETONII ar trebui sa acorde un grad sporit de atentie deplasarii. Stiu, bate vantul, e frig, ne intra zapada in ochi, e alunecos sau balta pe jos dar pana la urma viata e cea mai importanta! MAXIM de atentie la traversare!