RCA: Asiguratii cu risc ridicat

RCA-ul este probabil asigurarea cea mai intalnita pe piata financiara din Romania. Pe de-o parte ca urmare a caracterului obligatoriu iar pe de alta parte ca urmare a numarului extrem de mare de autovehicule inregistrate. Un produs nelipsit de controverse ce a declansat o intreaga criza pe intreaga piata financiara la sfarsitul anului 2016 si in prima jumatate a anului 2017, a atras dupa sine aparitia unei legi noi, Legea 132/2017, extrem de bine intocmita, ce a avut capacitatea de a rezolva majoritatea problemelor intalnite precedent.

colaj sofer mare risc.jpg

Unul dintre "capitolele" RCA rezolvate de noua lege este legat de clientii cu risc ridicat. Daca inainte de adoptarea noului cadru legislativ clientii ce aveau o clasa de Bonus/Malus negativa trebuiau sa scoata mult mai multi bani din buzunar pentru reinnoirea RCA-ului, noua lege reglementeaza valoric prin introducerea „Factorului N” tarifele pentru clientii problematici.

Biroul Asigurarilor Auto din Romania (pe scurt BAAR) dispune de o platforma electronica in care sunt trecuti clientii pe care societatile de asigurari nu sunt dispuse sa ii ia in asigurare ca urmare a istoricului problematic. Potrivit deciziei ASF, clientii cu risc ridicat pot cere direct de la BAAR oferta de reinnoire RCA daca tarifele primite de la societatile de asigurare sunt mult prea mari. Dupa reofertarea efectuata de BAAR, companiile de asigurare vor avea la dispozitie o zi pentru a prelua voluntar clientul in asigurare. Daca in termen de 24 ore niciun asigurator nu se arata interesat de preluarea in asigurare a clientului cu risc ridicat, BAAR va distribui automat viitorul asigurat catre un asigurator anume. Acesta din urma va fi obligat sa ia clientul in asigurare.

Elementul cheie in aceasta poveste il reprezinta „Factorul N”. In prezent, factorul N este egal cu 1,36. Asta inseamna ca daca un potential asigurat primeste de la cel putin 3 societati anume oferte ale caror prime de asigurare sunt mai mari cu mai mult de 36% fata de tariful de referinta, atunci clientul va fi incadrat in clasa de risc ridicat si doar atunci poate cere BAAR reofertare pentru polita RCA.

Costul ofertei BAAR se va calcula extrem de simplu: tariful de baza pentru categoria din care face parte va fi inmultit cu 1,36 si obtinem, astfel, costul maxim al asigurarii RCA pentru un client cu risc ridicat.

Pentru mai multe informatii, oferte sau asigurari ne puteti suna la 0730735560 sau ne puteti scrie la office@expert-asig.ro