Inmatricularea masinii: Ce trebuie sa stiu despre RCA?

Achizitionarea unui autovehicul este un fenomen pe care majoritatea populatiei sau a companiilor nu il intalnesc zilnic. Procedura este destul de complicata, cu resurse financiare si materiale ce isi schimba proprietarii si cu o multime de vizite insotite de un dosar stufos plin cu acte la diverse institutii publice.

Firmele ce au ca obiect de activitate inmatricularea auto in numele tau sunt o adevarata „usurare” a acestui proces indelungat. Preturile practicate, daca tinem cont de timpul si de stresul de care ne scapa, este chiar acceptabil, cu sume cuprinse intre 100 si 200 euro, in functie de serviciile furnizate.

Actele pe care dosarul dumneavoastra trebuie sa le contina, indiferent daca alegeti sa lucrati cu o firma sau daca mergeti chiar dumneavoastra la inmatriculare, sunt numeroase si pot varia in functie de sursa de provenienta a vehiculului, de vechimea auto sau daca noul proprietar e persoana fizica sau juridica.

Colaj-Corvette.png

Dintre toate actele, polita RCA atrage dupa sine cele mai multe intrebari, atat ca urmare a schimbarii cadrului legislativ, dar si pentru ca populatia nu este pe deplin informata de furnizorii de asigurari vizavi de normele RCA in vigoare.

Care sunt cele mai intalnite intrebari legate de asigurarea RCA in vederea inmatricularii?
  1. Ce documente sunt necesare pentru incheierea unui RCA in vederea inmatricularii?
Este nevoie de fisa de inmatriculare sau de contractul de vanzare-cumparare. Oricare dintre cele doua trebuie sa fie semnate si stampilate de catre organul fiscal. In locul vizei fostului proprietar se poate depune certificatul de atestare fiscala emis de Directia Taxe si Impozite Locale. Cartea de identitate a vehiculului este de asemenea necesara.
  1. Ce se intampla daca nu am stampila organului fiscal in dreptul cumparatorului?
Simplu: nu se poate incheia asigurare RCA folosind datele noului proprietar.
  1. Ce se intampla cu clasele de bonus pe care le am pe celelalte autovehicule? Pot fi transferate?
De la 31.08.2017, clasele de Bonus-Malus nu mai pot fi transferate. In cazul persoanelor fizice proprietari de mai multe autovehicule, clasa de B/M va fi comuna pentru toate mijloacele de transport. Asadar, nu mai este vorba de combinatia de serie de sasiu si CNP ce da clasa de bonus, ci strict de CNP. In cazul persoanelor juridice, clasa de B/M este diferita pentru fiecare vehicul in parte. La data intrarii in vigoare a acestei norme (Norma ASF 20/2017), se va lua in calcul, in cazul persoanelor fizice, clasa de B/M cea mai favorabila.
  1. Pot incheia RCA-ul daca nu am inca un numar de inmatriculare permanent?
RCA-urile incheiate in vederea inmatricularii sunt emise fara numar de inmatriculare, in baza seriei de sasiu. Dupa obtinerea acestuia, puteti trimite talonul sau cartea de identitate la emitentul asigurarii (societate de asigurare sau broker) in vederea unui duplicat ce va contine numarul de inmatriculare.
  1. RCA-urile incheiate in vederea inmatricularii contin Carte Verde?
Majoritatea companiilor de asigurare au barate tarile de pa cartea verde adiacenta RCA-ului. Daca e nevoie totusi sa iesiti cu autovehiculul din tara, va puteti adresa societatii care a emis RCA-ul sau chiar unei alte companii pentru emiterea unei carti verzi valabile in tara de destinatie dar si in tarile de tranzit. Dupa primirea RCA-ului cu numarul de inmatriculare permanent, duplicatul RCA-ului va avea cartea verde deblocata.
  1. Polita de pe vechea masina mai era valabila cateva luni. Pot sa transfer banii pe RCA-ul noii masini?
Nu. RCA-urile pot fi diferite ca incadrare si adesea compania RCA-ului vechi este alta fata de compania RCA-ului nou. Procedura ar fi mult prea complicata si este mai usor cu retur de prima in cazul RCA-urilor suspendate datorita vanzarii auto.
  1. Cum obtin un RCA in vederea inmatricularii?
Nimic mai simplu! Adresati-va brokerului dumneavoastra pentru o oferta! Ne puteti contacta la 0730.658.480 sau la office@expert-asig.ro si daca aveti alte intrebari legate de RCA-urile incheiate in vederea inmatricularii!