Decontarea Directa: O noua clauza pe contractele RCA

Lunile Iulie si August ale anului in curs au adus odata cu schimbarea cadrului legislativ al asigurarilor de raspundere civila auto rezolvarea crizei RCA aparuta in urma cu aproximativ un an. Capete de afis: Legea 132/2017 in vigoare de la 12.07.2017 (o puteti gasi aici) si Norma 20/2017 in vigoare de la 01.08.2017 (pe care o puteti rasfoi aici).

O schimbare foarte interesanta, pe langa detaliile legate de stabilirea preturilor, schimbarea claselor Bonus-Malus sau introducerea pedepselor penale pentru service-urile ce folosesc piese contrafacute, o reprezinta Clauza de decontare directa. 

Colaj.png


Urmatorul pasaj este extras din Legea 132/2017 si explica clauza de decontare directa:

Art. 26. - Decontarea directă între asigurătorii RCA

(1) Decontarea directă între asiguratorii RCA este aplicabilă la îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiții:
a) accidentele auto se produc pe teritoriul României;
b) vehiculele implicate în accidentele auto sunt înmatriculate/înregistrate în România;
c) prejudiciile sunt produse exclusiv vehiculelor;
d) ambele vehicule implicate în accidentul auto au asigurare RCA valabilă la data evenimentului;
e) prejudiciile exclud vătămările corporale.
(2) Serviciul de decontare directă se ofertează obligatoriu de către asigurător, dar achiziția acesteia este opțională de către asigurat.
(3) Procedura de decontare directă se stabilește prin reglementări ale A.S.F.
(4) Decontarea directă nu afectează dreptul persoanei prejudiciate în urma unui accident auto produs de un vehicul asigurat RCA de a exercita acțiunea directă pentru recuperarea prejudiciului produs împotriva asigurătorului RCA al persoanei vinovate de producerea accidentului auto.

Ce este totusi, decontarea directa? Pe scurt, autovehiculul „nevinovat” dintr-un accident rutier poate fi reparat folosind propriul RCA – in sfarsit conteaza si pentru mine, nu numai pentru cei din jur, calitatea RCA-ului meu – urmand ca dupa efectuarea reparatiilor sa recupereze contravaloarea dosarului de dauna de la asiguratorul autovehiculului „vinovat”.

Urmatorul extras – articolul 34 din Norma ASF 20/2017 – descrie procedura de decontare directa:

 (1) In termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei norme, asiguratorii RCA incheie un acord de reglementare a relatiilor economice si organizatorice privind gestionarea modalitatii de decontare directa si a regreselor administrative.
(2) Acordul de reglementare prevazut la alin. (1) contine cel putin:
a) documentele pe care le contine dosarul de dauna in vederea recuperarii despagubirii de la asiguratorul RCA al persoanei vinovate;
b) modalitati de comunicare;
c) termene de plata;
d) modalitati de compensare si garantare.
(3) Asiguratorul RCA al persoanei prejudiciate avizeaza asiguratorul RCA al persoanei vinovate de producerea evenimentului in termen de 3 zile de la data deschiderii dosarului de dauna.
(4) Asiguratorul RCA al persoanei vinovate de producerea evenimentului confirma valabilitatea contractului RCA in termen de 3 zile de la solicitare.
(5) Tarifele aferente decontarii directe sunt calculate distinct fata de tariful de prima RCA si sunt comunicate A.S.F. in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei norme.
(6) Asiguratorii RCA notifica A.S.F. cu privire la intentia de modificare a tarifelor aferente decontarii directe, cu cel putin 60 de zile inainte de perioada in care acestea pot fi practicate, si comunica A.S.F. noile tarife cel tarziu cu 30 de zile inainte de inceperea perioadei in care acestea pot fi practicate.

Tarifele pentru clauza de decontare directa se achita integral odata cu polita de asigurare RCA sau cu prima rata. Preturile difera in functie de categoria autovehiculului, astfel:

Categorie tarif decontare directă Tarif fix (LEI)
I. Autoturisme cu capacitatea cilindrică ≤ 2.000 cmc și utilitare mici cu masa totală maximă autorizată ≤ 3,5t 213
II. Utilitare cu masa totală maximă autorizată > 3.5t și remorci 500
III. Autoturisme cu capacitatea cilindrică > 2.000 cmc și motociclete 403
IV. Alte vehicule 394
 
Decontarea directa este o idee excelenta menita sa rezolve problemele legate de RCA-urile incheiate la companiile problematice. Poate a aparut putin cam tarziu – companiile cu probleme mari au disparut de pe piata iar celelalte si-au rezolvat situatiile delicate sub atentia amplificata a ASF – dar este o varianta sanatoasa mai ales daca asiguratul are preferinte in ceea ce priveste service-ul unde-si repara autovehiculul.

Pentru mai multe informatii legate de decontarea directa dar si pentru alte nelamuriri sau oferte ne puteti contacta la 0730735560 sau ne puteti scrie la office@expert-asig.ro.