Mi-am pierdut actele! Cum aflu valabilitatea ITP-ului, a Rovinietei sau a RCA-ului?

Detinerea unui autovehicul poate fi considerata un lux necesar sau chiar o nevoie de baza intr-o societate aflata in continua miscare. Fie ca reprezinta mijlocul nostru de transport catre job-ul de zi cu zi, fie ca ne ducem copiii la scoala, fie ca il folosim pentru delegatii sau pentru transport de marfa, economia actuala nu poate supravietui fara mijloace de transport pe 2, 4 sau mai multe roti.

banner.png

O statistica recenta aparuta in februarie 2017 furniza un raport foarte interesant in ceea ce priveste parcul auto din Romania. Astfel, la acea data, cifrele aratau in urmatorul fel:
  • 7.011.000 autovehicule inmatriculate in Romania;
  • 5.470.000 autoturisme; restul pana la 7 milioane fiind acoperit de motocicluri si autoutilitare;
In ceea ce priveste strict vechimea autoturismelor, raportul arata asa:
  • 3% dintre autoturismele inmatriculate sunt mai noi de 2 ani;
  • 4% dintre autoturisme au o vechime intre 3 si 5 ani;
  • 22% au o vechime intre 6 si 10 ani;
  • 29% prezentau o vechime de la 11 la 15 ani;
  • 21% au o vechime intre 16 si 20 de ani;
  • 21% dintre autoturisme sunt mai vechi de 20 de ani.
Este destul de evident ca un mijloc de transport aflat la discretia personala care ne poate duce din locul A pana in locul B la orice ora reprezinta un plus de confort. Numai in economia de piata nimic nu este gratuit iar acest confort atrage dupa sine costuri mai mult decat semnificative. Pretul autovehiculului, asigurarile RCA si CASCO (pentru cei ce vor sa fie acoperiti), pretul combustibilului, taxele de drum, reviziile, piesele de schimb si lista poate continua lejer pentru inca un paragraf.

Dintre costurile atrase de minunata calitate de a fi posesorul unui autovehicul, poate cele mai importante (sau mai bine zis, cele care daca nu sunt platite atrag cele mai usturatoare amenzi) sunt ITP-ul (Inspectia Tehnica Periodica), RCA-ul (Raspunderea Civila Auto) si Rovinieta.

1. ITP. Inspectia Tehnica Periodica se face odata la 2 ani in cazul autovehuiculelor de uz personal sau comercial si la 6 luni in cazul taximetrelor si autoturismelor folosite la scoala de soferi. Pretul este cuprins intre 100 si 200 lei in functie de unitatea care face verificarea. Actele cerute pentru ITP sunt talonul, CIV-ul in original si CI-ul persoanei care aduce masina la verificat. Amenda este extrem de mare, intre 900 si 2000 de lei, si este insotita de retinerea talonului. Vehiculele prezentate la ITP trebuie sa fie curate iar presiunea anvelopelor trebuie sa fie la presiunea nominala. La ITP se verifica documentele de identificare ale auto, starea motorului, starea franelor, directia, luminile, anvelopele, emisiile de noxe, aspectul exterior si altele, in functie de unitatea verificatoare. Termenul la care se face urmatorul ITP este trecut in certificatul de inmatriculare; in cazul in care talonul este de negasit, valabilitatea ITP-ului poate fi obtinuta folosind urmatorul link: http://prog.rarom.ro/rarpol/.

2. ROVIGNETA. Este o taxa prin achitarea careia autovehiculul capata dreptul de circulatie pe drumurile nationale. Pretul difera in functie de tipul auto (autoturism, autoutilitara, etc); pentru autoturisme este intre 100 si 150 lei. Amenda pentru lipsa rovinietei este intre 250 si 4500 lei. In cazul autoturismelor aceasta nu depaseste 500 de lei. Puteti verifica valabilitatea rovinietei la http://www.cnadnr.ro/ro/verificare-rovinieta.

3. RCA. Asigurarea de Raspundere Civila Auto acopera daunele pe care utilizatorul autovehiculului asigurat le poate provoca tertelor persoane. RCA-ul acopera atat daunele materiale (1.220.000 euro) cat si vatamarile corporale sau deces (6.070.000 euro). Mai multe despre RCA puteti gasi rasfoind doua dintre articolele noastre precedente: https://www.expert-asig.ro/blog/2016/10/rca-uri-pe-1-luna-2-3-oricate sau  aici: https://www.expert-asig.ro/blog/2017/08/atentie-a-aparut-noua-lege-rca. In cazul in care asigurarea este de negasit, aveti doua variante: puteti verifica valabilitatea RCA-ului accesand link-ul https://asfromania.ro/consumatori/baza-de-date-cedam/interogare-polite-rca sau, mult mai bine, consultand brokerul care a emis asigurarea.

Pentru mai multe informatii dar si pentru obtinerea unei oferte RCA sau CASCO ne puteti contacta la numarul de telefon 0730735560 sau ne puteti scrie pe office@expert-asig.ro.