Cine este noul lider pe piata asigurarilor din Romania?

In ciuda situatiei tensionate din ultimul an de pe piata asigurarilor din Romania, primul trimestru al anului 2017 a inregistrat o crestere de 8% fata de aceeasi perioada a anului trecut cu un total al primelor subscrise de 2,73 miliarde lei.

Cresterea cea mai importanta dintre toate companiile de asigurari a avut-o City Insurance, devenind liderul pietei cu o cota de 14%, conform raportului intocmit de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF). Liderul precedent, Allianz Tiriac, a coborat pe locul doi cu o cota de 13.2%.

Noul-Lider-Colaj.png

Interesant este ca City Insurance este proaspat iesita din procedura de redresare financiara. In ciuda atacurilor mediatice la adresa credibilitatii acestei companii, serviciile bune dar mai ales preturile mici oferite au facut aceasta companie sa ramana o varianta solida in ofertele de asigurare. Probabil ca potentialii asigurati aveau deja precedente oferite de Astra si Carpatica in cazul carora Fondul de Garantare a rezolvat cu brio majoritatea dosarelor de dauna.

Cu alte cuvinte putem vorbi, in sfarsit, de stabilizarea unei piete pana acum zbuciumate. Extirparea companiilor problematice, noua lege a RCA, lupta pentru pozitia de lider al pietei de asigurari, sunt toate vesti bune care anunta disparitia problemelor legate de solutionarea dosarelor de dauna.

O alta veste extrem de interesanta o reprezinta cresterea uriasa pentru asigurarile de viata. Daca segmentul de asigurari generale a crescut doar cu 1%, celelalte 7 procente au fost sustinute de masiva crestere cu 35,8% a asigurarilor de viata. Adica romanii inteleg din ce in ce mai mult ca sanatatea si viata sunt mult mai importante decat masina sau casa.
Asigurarile auto continua sa fie pe primul loc din totalul primelor subscrise, cu un procent de 56,5% din totalul pietei.
Topul primelor 10 companii de pe piata romana poate fi consultat in tabelul de mai jos:

Nr. crt. Societate Cota totala de piata
1 CITY INSURANCE S.A. 14,01%
2 ALLIANZ - TIRIAC ASIGURARI S.A. 13,19%
3 EUROINS ROMANIA ASIGURARE REASIGURARE S.A. 12,00%
4 OMNIASIG VIG 10,54%
5 ASIROM VIENNA INSURANCE GROUP S.A. 8,51%
6 GROUPAMA ASIGURARI S.A. 8,41%
7 NN ASIGURARI DE VIATA SA 6,94%
8 GENERALI ROMANIA ASIGURARE REASIGURARE S.A. 6,66%
9 BCR ASIGURARI DE VIATA VIENNA INSURANCE GROUP S.A. 4,37%
10 UNIQA ASIGURARI S.A. 4,25%
 
Primele 10 companii acopera un total de 89% din cota de piata. Restul de 11% este acoperit de alte companii de asigurare.
De mentionat este ca in Romania isi desfasoara activitatea 31 societati de asigurare, din care 7 furnizeaza doar asigurari de viata, 7 au activitate compusa iar restul ofera doar asigurari generale.

Puteti consulta aici raportul ASF privind evolutia pietei asigurarilor din Romania precum si alte raporate interesante.
Pentru informatii suplimentare ne puteti contacta la 0735735560 sau office@expert-asig.ro