Atentie! A aparut noua lege RCA!

Este vorba de legea 132/2017 si a aparut in Monitorul Oficial in data de 12.07.2017, inlocuind OUG 54/2016 ce aparuse in septembrie anul trecut ca urmare a explodarii tarifelor RCA si a protestelor companiilor de transport.

Noua lege aduce cu sine o serie de modificari pe care este important sa le stie orice asigurat:

1.     Tarifele

Probabil ca vestea cea mai importanta care a dus practic la necesitatea aparitiei acestei legi o consta noua formula de calcul a tarifelor. Speram ca matematica a fost una dintre materiile voastre preferate pentru ca formula de calcul arata asa:
T. ref = PR x (1+IBNR) x (1+f)t x (1+i)t / (1-Ch-P) x (1-BM)
Unde:
-          PR = prima de risc = dauna medie (Dm) x frecvența medie (Fm), rezultate pe baza datelor statistice;
-          IBNR = factorul de încărcare aferent rezervei de daune întâmplate, dar neavizate sau insuficient avizate;
-          f = rata anuală de modificare a frecvenței daunei, pe baza datelor statistice;
-          i = rata anuală de modificare a inflației (severității) daunelor, pe baza datelor statistice;
-          t = diferența în ani dintre data medie de apariție a daunelor din perioada de aplicare a tarifului de referință și data medie de apariție a daunelor din perioada de analiză;
-          Ch = cheltuielile asigurătorului determinate la valoare medie exprimat ca procent din prima brută;
-          P = marja de profit exprimată ca procent din prima brută;
-          BM = încărcare datorită aplicării sistemului bonus-malus;
-          Dm și Fm sunt factori raportați la ultimii 5 ani;
Chiar daca formula pare complicata, nu aceasta este vestea cea mai interesanta: tarifele nu vor mai fi calculate de ASF sau de companiile de asigurare. Va exista, in schimb, o firma expertiza contractata de ASF care va calcula semestrial tarifele de asigurare.

Colaj-Noua-Lege-RCA.png

2.     Ce patesti daca nu ai RCA?

Se subintelege ca vorbim de situatiile in care fie ai nevoie de RCA ca urmare a unui accident (Atentie! Este necesar RCA-ul inclusiv pentru evenimentele cand nu esti tu cel vinovat!) fie ca il cere domnul politist... Amenda pentru inexistenta acestuia este intre 1000 si 2000 lei. Autoritatile sunt indreptatite sa iti suspende certificatul de inmatriculare pana la incheierea unui nou RCA.

3.     Rapiditatea in solutionarea daunelor

Daca pana acum termenul de solutionare a dosarelor de dauna varia intre 30 si 90 de zile, conform noii legi asiguratorii trebuie sa dea un raspuns ferm, clar si la obiect in decurs de maximum 30 de zile de la data inaintarii cererii de despagubire. In plus, asiguratorii vor avea, obligatoriu, contracte de decontare directa cu service-uri partenere si vor fi nevoiti sa prezinte lista colaboratorilor catre asigurati. Pe de alta parte, asiguratii nu sunt obligati sa isi solutioneze daunele in service-urile cu decontare directa, avand posibilitatea alegerii altui service existent pe piata.

4.     Asiguratorii au obligatia de a anunta cand expira RCA-ul

Daca pana acum era treaba brokerilor sau a asiguratorilor cu programe de vanzare eficiente de a te anunta la expirarea RCA-ului (fara a avea vreo constrangere legala), de acum inainte asiguratorii au obligatia de a-si instiinta clientela cu 30 de zile inainte de expirarea contractului in vigoare.

5.     Asiguratul cu risc ridicat

Acesta este un termen nou in legea RCA. Conform Legii 132/2017, asiguratul cu risc ridicat este este persoana care pe baza încadrării în clasele de risc pentru care cel puțin 3 asigurători RCA ofertează un tarif de primă de N ori mai mare decât tariful de referință calculat de către BAAR. Ofertele primite de acesta vor fi foarte scumpe comparativ cu tariful de referinta. Soferul cu risc ridicat are posibilitatea de a se adresa BAAR (Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania)  pentru obtinerea unei oferte mai bune. Biroul Asiguratorilor ii va aloca o companie de asigurari care va fi obligata sa incheie RCA-ul conform ofertei prezentate de BAAR. In caz contrar, compania risca o amenda de la 50.000 lei la 500.000 lei.

6.     Pedepse penale

Spre deosebire de OUG 54/2016, sunt trecute la categoria infractiuni emiterea de asigurari false dar si utilizarea de piese contrafacute de catre service-urile auto.

7.     Perioada contractuala, plata, suspendare asigurarii

Desi nu reprezinta o modificare fata de vechea ordonanta, merita mentionat faptul ca asigurarile RCA pot fi incheiate pe orice perioada multiplu de o luna intre o luna si 12 luni. Exista inclusiv posibilitatea de a plati atat integral, cat si in rate. Asiguratul nu se poate sustrage de la plata ratelor in cazul in care alege aceasta varianta; contractul RCA are caracter executoriu! Totusi, asiguratul poate alege la cerere sa isi suspende asigurarea ca urmare a suspendarii dreptului de circulatie sau ca urmare a imobilizarii vehiculului dar va fi nevoit sa prezinte placutele de inmatriculare la autoritatea emitenta pe perioada suspendarii contractului.
Puteti gasi aici legea 132/2017 daca sunteti interesat sa o studiati pe indelete. Puteti sa ne si contactati la 0730735560 sau sa ne scrieti la office@expert-asig.ro pentru orice nelamuriri sau informatii suplimentare!