Asigurarea de garantii: cum imi pot creste afacerea daca am incheiat un astfel de contract?

Asigurarea de garantii: cum imi pot creste afacerea daca am incheiat un astfel de contract?
 
Cui se adreseaza o astfel de asigurare? Asigurarea de garantii sau bond este o forma de asigurare ce se adreseaza in primul rand societatilor comerciale sau companiilor din sectorul public si privat care desfasoara activitati de constructii-montaj (vorbim, practic, de firme de constructie) si participa sau vor sa participe la licitatii publice.

Ce riscuri acopera o astfel de asigurare? Sunt acoperite riscurile ce apar ca urmare a executarii necorespunzatoare a lucrarilor contractate sau chiar ca urmare a neexecutarii acestora din varii motive.

colaj-articol-iunie-7.png

Ce avantaje am daca inchei o astfel de asigurare? Contractarea unei asigurari de garantii creste reputatia companiei dumneavoastra si deschide noi oportunitati de marire a portofoliului de clienti. Este obligatoriu sa aveti incheiata o asigurare de garantii daca doriti contractarea de lucrari pe sectorul public dar trebuie sa tineti cont si ca exista multe companii mari (in special corporatii multinationale) care vor contracta pentru lucrari de constructie sau mentenanta doar societati asigurate in acest fel.
Incheierea unei astfel de asigurari va poate aduce urmatoarele avantaje:
  • Posibilitatea participarii la proceduri de achizitii sau licitatii publice;
  • Sunt o alternativa a scrisorilor de garantii bancare; un avantaj foarte mare aici pentru ca nu apare blocarea de fonduri;
  • Spre deosebire de scrisoarea de garantie bancara costurile sunt mult mai mici;
  • Posibilitatea de a fi consiliat de o persoana de specialitate in domeniul unde aveti nevoie de asigurarea de garantie;
  • Emiterea asigurarii se face foarte rapid; procedurile sunt mult simplificate fata de o scrisoare bancara;
  • Spre deosebire de scrisorile bancare care sunt emise doar in mod irevocabil si neconditionat, asigurarile de garantii pot fi emise si in mod conditionat.
Ce tipuri de asigurari de garantii exista?
  • BID BOND sau asigurarea de garantie pe care ofertantul trebuie sa il prezinte beneficiarului in cazul participarii la o licitatie publica; asigura beneficiarul impotriva riscului de neindeplinire a obligatiilor asiguratului.
  • MAINTENANCE BOND reprezinta garantia pe care executantul o ofera beneficiarului; daca executantul nu-si poate indeplini toate sarcinile din contractul incheiat, asigurarea de garantie maintanance bond acopera eventualele prejudicii aduse beneficiarului.
  • PERFORMANCE BOND   garantia acordata beneficiarul lucrarilor de constructii prin care executantul isi asuma toate obligatiile ce ii revin din contract.
  • ADVANCE PAYMENT BOND executantul garanteaza beneficiarului rambursarea sumei platite in avans de catre beneficiar.
Desi poate fi folosita ca un mijloc de crestere a credibilitatii in fata clientilor mari sau in relatia cu institutiile statului, asigurarile de garantii acopera eventualele pierderi financiare ale asiguratului in situatia in care beneficiarul este prejudiciat ca urmare a executiei unei lucrari necorespunzatoare.
 
Pentru mai multe detalii ne puteti contacta la 0730735560 sau ne puteti scrie la office@expert-asig.ro.