Ce fel de asigurari exista pe piata? Partea 2 - Persoane Juridice

Continuam articolul precedent (pe care-l puteti gasi aici) cu o clasificare generala a asigurarilor ce pot fi contractate de catre persoanele juridice.

Firmele au nevoi ceva mai complexe (capacitatea lor financiara fiind cu mult mai mare decat a persoanelor fizice ceea ce denota un grad al riscului mai ridicat) iar companiile de asigurari au fost nevoite sa creeze produse din ce in ce mai specializate: 

Colaj-asigurari-PJ.png
  • Asigurari de credite comerciale si garantii Acesta este un subiect extrem de interesant care ar avea nevoie de cateva pagini bune. Sunt asigurari foarte interesante care aduc, pe langa riscurile asigurate, numeroase beneficii pentru companiile ce le contracteaza. In principiu, asigurarile de credite si garantii acopera riscurile de neincasare a creantelor de la clientii datornici. Motivele pot fi variate, de la neseriozitate si pana la intrarea in faliment. Dar partea cea mai interesanta abia acum incepe: contractarea unei asemenea asigurari aduce un plus de imagine in relatia cu furnizorii sau cu institutiile bancare. Cu alte cuvinte, o firma asigurata in acest fel incheie mult mai usor contracte cu furnizori importanti, primeste mult mai usor credite de la banci si poate patrunde mult mai usor pe noi piete. De unde rezulta o crestere inevitabila a cifrei de afaceri.
  • CAR sau EAR – Construction All Risk si Erection All Risc – Sunt asigurari dedicate in special firmelor de constructie dar pot fi contractate si de catre arhitecti, proiectanti sau altor responsabili. De regula, aceasta polita apare in relatie cu existenta unui santier si acopera aproape toate riscurile existente in locatia respectiva, de la asigurarea lucrarii in sine, la polite tip CASCO pentru utilaje pana la raspunderi civile cu acoperire inclusiv pentru vatamari corporale. Sunt foarte multe clauze optionale ce pot fi necesare sau nu in functie de activitatea desfasurata. Aceste polite au caracter facultativ dar pot fi si obligatorii daca lucrarea este finantata de fonduri europene sau daca este contractata de catre autoritatile statului.
  • Malpraxis si raspunderi civile La fel ca in cazul persoanelor fizice, sunt acoperite de politele malpraxis prejudiciile pe care firmele specializate pe domenii ca arhitectura, medicina, domeniu juridic si altele le pot aduce propriilor clienti. Anumite tipuri de raspunderi civile sunt obligatorii iar altele au un caracter facultativ. Teoretic, orice companie poate fi data in judecata de clientii nesatisfacuti de unde rezulta ca orice companie isi poate face (si este recomandat!) asigurare de raspundere civila. Ca exemplu, hotelurile, restaurantele sau barurile sunt extrem de expuse la apraritia clientilor nemultumiti; o polita de raspundere civila i-ar scuti de multa bataie de cap;
  • Asigurari de sanatate Sunt concepute in special pentru grupuri iar beneficiarii sunt angajatii companiei si, deseori, membrii familiilor. Pot fi oferite de angajator si ca supliment al pachetului salarial. Uimitor este ca statul roman percepe cheltuielile cu asigurarile de sanatate private ca fiind deductibile pana la limita unei anumite sume stabilite prin lege.
  • Asigurari auto Evident, asigurarile CASCO si RCA acopera si vehiculele inmatriculate pe firme. In plus fata de persoanele fizice, legat de asigurarile auto exista acoperiri ale marfurilor transportate – CMR (raspunderea carausului pentru marfa transportata), CARGO (asigurarea marfii transportate) dar si alte raspunderi civile ce acopera prejudiciile ce companiile de transport le pot aduce persoanelor juridice (raspunderi ale firmelor de transport persoane);
  • Asigurarile maritime si de aviatie Sunt extrem de asemanatoare cu cele auto. Practic, avem aceleasi timpuri de asigurari, de la CASCO si RCA la CARGO si CMR. Clauzele contractuale sunt diferite, bineinteles, fata de cele auto. E normal, avem alt tip de transport cu alte mijloace iar riscurile sau gradul de aparite a lor este diferit fata de cele de mai sus (de exemplu, coliziunea dintre nave este mult mai greu sa apara decat in trafic de unde rezulta intr-un „cost” mai mic al acestui risc.
  • Asigurari de bunuri Se pot asigura imobile, bunuri continute, echipamente specializate (echipamente electronice, linii de productie, utilaje), marfuri, stocuri, materii prime, etc. Politele de asigurare comporta anumite specializari n functie de domeniul de activitate a firmei ce doreste acoperirea riscurilor;
  • Asigurari agricole Se asigura atat culturi de cereale, leguminoase sau plante industriale, cat si roidul viilor sau al pomilor fructiferi. Riscurile cele mai probabile sunt legate de fenomene ale naturii (vijelie, ploi torentiale, grindina), incendiu dar si de fenomene legate de inghet. In anumite conditii se poate asigura si riscul de seceta. Probabilitatea de aparitie a riscurilor de mai sus este destul de mare si de regula aceste polite au fransize ridicate.
Din pacate, piata din Romania nu este suficient de dezvoltata iar clientii nu sunt foarte informati cand vine vorba de portofoliul total ce-l are o companie de asigurari. Asa cum un contabil priceput stie sa jongleze cu cifrele astfel incat la sfarsitul anului firma sa plateasca impozite si taxe cat mai mici, un manager „open-minded” cauta dezvoltarea propriei companii folosind cat mai multe mijloace posibile. Deoarece acopera riscurile la care este expusa o afacere, asigurarile sunt in principiu un instrument de protectie dar si metode de dezvoltare. Ca exemplu, incheierea unei asigurari de credite sau garantii este o scurtatura „desteapta” pentru obtinerea de fonduri suplimentare.

Pentru mai multe detalii ne puteti contacta prin telefon la 0730735560 sau ne puteti scrie la office@expert-asig.ro. O intalnire cu unul dintre consultantii nostri este de recomandat daca sunteti interesat de un produs cu care nu ati mai avut de a face pana acum.