Demiterea presedintelui ASF, Misu Negritoiu

In toamna anului 2016, in urma protestelor transportatorilor legate de majorarea incontrolabila a preturilor RCA, se declansa procedura parlamentara pentru demiterea din functie a presedintelui ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiara –, Misu Negritoiu. La inceputul lunii noiembrie 2016, in urma presiunii publice, dar si politice la care era expus, presedintele ASF facea urmatoarea declaratie: „Probabil este mult pentru o singura persoana sa reziste in aceste conditii, cu aceste provocari, mai mult de doi ani si jumatate, si inteleg ca mandatul meu se apropie de sfarsit. Dar plec cu implinirea ca am facut ceea ce am promis in fata comisiilor parlamentare si ceea ce ar fi trebuit sa fac [...] Am zis ca nu-mi dau demisia, iar acum cred ca ar fi si imposibil sa-mi dau demisia, din moment ce exista o procedura parlamentara. Astept ca aceasta procedura sa isi produca efectul. De fapt, nu cred ca mai e nicio diferenta”.

Seful ASF preciza ca este extrem de important ca institutii nonguvernamentale cum sunt Banca Nationala pe sectorul bancar si ASF pe sectoarele nonbancare sa isi pastreze independenta fata de sfera politica. La momentul respectiv, patru comisii atat de la Senat cat si de la Camera Deputatilor au votat aproape in unanimitate demiterea presedintelui ASF. Presedintele Comisiei Economice de la acea data, deputatul PSD Mihai Tudose,  a anuntat demararea procedurii de demitere.

misu negritoiu colaj.jpg

O procedura anevoiasa, intrucat de la inceputul lunii noiembrie 2016 si pana la inceputul lunii mai 2017 sunt 6 luni, timp in care presedinte al ASF a fost acelasi Misu Negritoiu. Odata cu apropierea termenului de expirare a blocarii tarifelor RCA si cu manifestarea altor proteste ale transportatorilor si companiilor de taxi legate atat de preturile RCA, cat si de concurenta neloiala a unor companii de tip Uber, comisiile parlamentare demareaza concret de aceasta data procedura de demitere a presedintelui ASF.

Ceea ce este cel putin curios este ca demiterea sefului ASF nu a avut nicio legatura cu scandalul RCA aflat in prim plan in sfera media, ci cu un subiect secundar dar cel putin la fel de important ca cel al tarifelor RCA: nationalizarea pilonului II de pensii private. Concret, compania de asigurari de viata NN a transmis clientilor sai la sfarsitul lunii martie si inceputul lunii aprilie 2017 scrisori de informare de tip e-mail prin care isi instiinteaza clientii de existenta unei posibilitati de nationalizare a pensiilor private din Pilonul II. Informarea a creat un haos mediatic provocand reactii din partea clientilor, a companiilor de media, din partea Guvernului si a partidelor politice.

Ministerul Finantelor a negat intentia de a nationaliza pensiile aferente Pilonului II, premierul cerand companiei NN sa dezminta public acest lucru. Desi ASF a criticat comunicatul companiei NN si l-a acuzat ca fiind „excesiv si neavenit”, se pare ca pentru parlament aceasta a fost „cireasa de pe tort” care a accelerat procedurile de demitere ale conducerii ASF ce fusesera pornite inca din noiembrie 2016. Plenul reunit al Camerei Deputatilor si al Senatului au decis in unanimitate – 238 voturi „pentru” si niciunul „impotriva” demiterea lui Misu Negritoiu.

Liviu Dragnea declara pentru Antena 3 in aprilie 2017: "În ceea ce priveşte acest scandal, este pornit de la domnul Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF, care ştie că, în foarte scurt timp, Parlamentul va demite toată conducerea ASF. Pe de altă parte, Guvernul României ar trebui să cearcă explicaţii Ambasadei Olandei. Nu poţi să porneşti un asemenea scandal din nimic. Ceea ce a făacut această companie este nepermis. ASF şi Ministerul de Finanţe trebuie să sancţioneze foarte mult. Nu a fost o asemenea discuţie, nici măcar informală. O asemenea companie, când primeşte un astfel de zvon, informaţie, sună imediat să se informeze la Guvernul României. Nu poţi să porneşti o campanie online".

Nesanctionarea companiei NN a fost sau nu un motiv suficient de intemeiat pentru demiterea conducerii ASF? Ei bine, probabil ca nu. Dupa cum spuneam mai sus, a fost cireasa de pe tortul scandalurilor RCA si a compamniilor falimentare – Carpatica si Astra. Propunerea sefului PSD, Liviu Dragnea, pentru functia de presedinte ASF este deputatul social democrat, Leonardo Badea, fost sef al Comisiei buget-finante din Camera Deputatilor. Avem o noua situatie curioasa; un membri al unei formatiuni politice este propus la conducerea unei insitutii ce ar trebui sa nu fie influentata politic... Conflict de interese sau nu?

Va vom tine la curent intr-un articol viitor in ceea ce priveste alegerea concreta a noului presedinte ASF. Pana atunci, daca doriti mai multe informatii legate de acest articol, de orice tip de asigurare sau daca doriti pur si simplu o oferta de asigurari, ne puteti contacta la adresa de mail office@expert-asig.ro sau la numarul de telefon 0730735560.